EQ versus IQ II.

Ahogy az előző postban írtam, ma a tisztán magas EQ-jú embereket szeretném bemutatni.

Azok a férfiak, akik magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek a legtöbb esetben jó fellépésűek, kezdeményezőek és vidámak, a szorongás, ijedtség vagy rágódás pedig nem jellemzőek rájuk. Jellemző viszont az emberek és egyéb ügyek iránti mély elköteleződés, a felelősségvállalás és az erkölcsi állásfoglalás. Érzelmi életük sokszínű de mértékletes. Békében vannak mind önmagukkal, mind pedig másokkal.

Az érzelmileg intelligens nő határozott, pozitív önértékeléssel rendelkezik és egyenes nyilvánítja ki az érzelmeit. Az érzelmileg intelligens férfihoz hasonlóan, ő is ő is szeret és tud társaságban lenni és jól alkalmazkodik a stresszhez. Jellemző rá továbbá a spontaneitás, érzékiség és játékosság, valamint az, hogy könnyen teremt kapcsolatot másokkal.

Jack Block, a fenti profilok megalkotója, mindazonáltal felhívja a figyelmet arra, hogy elméleti ún. tiszta kategóriákat hozott létre. Mindenkiben egyéni és változatos arányban keveredik az érzelmi intelligencia és az IQ. A modellből egyvalami azonban jól látható: az emberi vonásaink túlnyomó részét az érzelmi intelligencia adja.